Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/24802
Title: ผลของอาหารเสริมต่อการผลิตแบคทีเรียลเซลลูโลสที่สังเคราะห์โดย Komagataeibacter nataicola TISTR 975
Other Titles: The Influence of Supplements on the Production of Bacterial Cellulose by Komagataeibacter nataicala TISTR 975
Advisor : อัครินทร์ บุญสมบัติ
อรอนงค์ พริ้งศุลกะ
Authors: ประณัฐดา ไตรวงค์ย้อย
ภาสินี สงอินทร์
Keywords: ลิกนิน
อาหารเสริม
เชื้อแบคทีเรีย Komagataeibacter nataicola TITR 975
แบคทีเรียลเซลลูโลส
Bacterial cellulose
Komagataeibacter nataicola TISTR 975
lignin
Supplements
spent coffee ground
Issue Date: 2564
Publisher: ภาควิชาวัสดุศาสตร์ คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ
Abstract(TH): แบคทีเรียเซลลูโลส (BC) เป็นพอลิเมอร์ที่มีความบริสุทธิ์สูงประกอบด้วยโมเลกุลกลูโคสเพียงอย่างเดียว เนื่องจากปราศจากลิกนิน เพกติน และเฮมิเซลลูโลส อีกทั้งยังมีคุณสมบัติเด่นหลายประการ จึงมีการนําแบคทีเรียล เซลลูโลสไปประยุกต์ใช้ในหลากหลายด้าน เช่น อุตสาหกรรมอาหาร อุตสาหกรรมยา และอุตสาหกรรมการแพทย์ อย่างไรก็ตามผลผลิตของเซลลูโลสจากแบคทีเรียนั้นต่ํามาก ดังนั้นจึงมีการศึกษาการเพิ่มประสิทธิภาพในการผลิต เซลลูโลสเป็นอย่างมาก ในงานนี้ได้มีการศึกษาอิทธิพลของการเพิ่มอาหารเสริม 5 ชนิด ต่อการผลิตแบคทีเรีย เซลลูโลสโดยใช้เชื้อแบคทีเรีย Komagataeibacter nataicola TISTR 975 ซึ่งอาหารเสริมประกอบด้วยกาก กาแฟชนิดอาราบิก้าและโรบัสต้า, เอธานอล,PEG 6000 และลิกนิน มีการศึกษารายงานว่าสามารถยกระดับการ ผลิตแบคทีเรียเซลลูโลสได้หลังจากบ่มเพาะเลี้ยงแบคทีเรียเซลลูโลสที่อุณหภูมิ30°C เป็นเวลา 9 วัน โดยเติม อาหารเสริมแต่ละ 5 ชนิด พบว่าอาหารเสริมทั้งหมดมีอิทธิพลส่งผลต่อผลผลิตเซลลูโลสและการอุ้มน้ํา นอกจากนี้ ผลจาก FTIR และ SEM ยังบ่งชี้ว่าคุณภาพของเซลลูโลสเปลี่ยนแปลงไปหลังจากเติมอาหารเสริมลงในอาหารเลี้ยง เชื้อ ผลการวิจัยชี้ว่ากากกาแฟและลิกนินที่ไม่มีคุณค่าสามารถนํามาใช้เป็นอาหารเสริมสําหรับแบคทีเรีย ได้ เช่นเดียวกันกับอาหารสูตรมาตรฐาน เอธานอล หรือ PEG 6000 เนื่องจากมีสารอาหารที่จําเป็นที่อาจขาดในอาหาร เลี้ยงเชื้อทั่วไปสูตรมาตรฐาน
Abstract: Bacterial cellulose (BC) is a high purity polymer composed of a mere glucose molecule since it lacks lignin, pectin, and hemicellulose. It also has many dominant properties then BC is used in a variety of applications such as the food industry, the pharmaceutical industry, and the medical industry. However, the yield of cellulose from bacteria is tremendously low. Therefore, the enhancement of cellulose production is vastly studied. In this work, the influence of the addition of 5 types of supplements on the production of bacterial cellulose was studied using Komagataeibacter nataicola TISTR 975. The supplements composed of Arabica and Robusta spent coffee grounds, ethanol, PEG 6000, and lignin which have previously been reported that they can elevate the production of bacterial cellulose. After incubated at 30 °C for 9 days with the addition of each 5 supplements, it was found that all supplements influence cellulose yield and water holding activity. Moreover, the results from XRD and SEM techniques indicated that the quality of cellulose was altered after the supplements were added to the fermentation medium. The results suggested that unvalued spent coffee ground and lignin can be utilized as a supplement for bacteria like commercial supplements, ethanol, or PEG 6000 since they contained essential nutrition that may be lacking in a common culture medium.
URI: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/24802
Appears in Collections:Mat-Senior Projects

Files in This Item:
File SizeFormat 
Mat-Pranatda-T.pdf
  Restricted Access
2.8 MBPDFView/Open Request a copy


Items in SWU repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.