Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/24798
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorอัครินทร์ บุญสมบัติ-
dc.contributor.advisorอรอนงค์ พริ้งศุลกะ-
dc.contributor.authorรวินันท์ หนูนุ่ม-
dc.contributor.authorราชัน เหลืองกระโทก-
dc.contributor.authorศศิธร เพิ่มอนันต์ชัย-
dc.date.accessioned2022-08-22T03:13:55Z-
dc.date.available2022-08-22T03:13:55Z-
dc.date.issued2564-
dc.identifier.urihttps://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/24798-
dc.description.abstractSynthesized bacterial cellulose (BC) by Komagataeibacter nataicola TISTR 975 has shown considerable potential in many applications, such as a novel wound healing system, an ultra- strength paper, or even a facial mask that smells and nutrients are important. This work aims to produce the cellulose facial mask via the crystalline fermentation of Komagataeibacter nataicola TISTR 975 from hydrolyzed spent coffee grounds that are rich in coffee aroma and polyphenols. The produced cellulose from hydrolysate showed higher mechanical strength when tested by the Universal testing machine compared with the cellulose generated from the commercial broth. Moreover, the water holding capacity was also enhanced. These results are positive for facial masks since nutrients from the mask diffuse to the skin while moisture is persisted. Then this bacterial cellulose facial mask made from spent coffee grounds is a prominent route to utilize biomass efficiently.-
dc.language.isoth-
dc.publisherภาควิชาวัสดุศาสตร์ คณะวิทยาศาสตร์ มหาวิทยาลัยศรีนครินทรวิโรฒ-
dc.titleการผลิตแผ่นมาส์กจากแบคทีเรียเซลลูโลสที่สังเคราะห์โดยใช้แบคทีเรีย Komagataeibacter nataicola TISTR 975 โดยใช้กากกาแฟเป็นอาหารเลี้ยงเชื้อ-
dc.title.alternativeThe Production of Bacterial Cellulose Skin Masks Synthesized by Komagataeibacter nataicola TISTR 975 Bacteria Using Coffee Grounds as a Culture Medium-
dc.typeWorking Paper-
dc.subject.keywordแบคทีเรียลเซลลูโลส-
dc.subject.keywordแผนมาส์กหน้า-
dc.subject.keywordลักษณะของผิว-
dc.subject.keywordกากกาแฟ-
dc.subject.keywordKomagataeibacter nataicola TISTR 975-
dc.subject.keywordbacterial cellulose-
dc.subject.keywordfacial masks-
dc.subject.keywordskin characteristics-
dc.description.abstractthaiแบคทีเรียลเซลลูโลสที่ผานการสังเคราะหโดยใช้เชื้อแบคทีเรียชนิด Komagataeibacter nataicola TISTR 975 ได้แสดงให้เห็นถึงศักยภาพที่ดีในการใช้งานได้หลากหลาย เช่น ระบบการรักษาบาดแผลแบบใหม โดย ที่มีความแข็งแรงสูง หรือแม้แต่การมาส์กผิวหน้าที่มีกลิ่นและสารอาหารสําคัญให้แก่ผิว งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อผลิตมาส์ก หน้าเซลลูโลสที่ผ่านการหมักของเชื้อแบคทีเรีย Komagataeibacter nataicola TISTR 975 จากกากกาแฟที่ผานการไฮโดรไลเสต ที่อุดมไปด้วยกลิ่นหอมของกาแฟและโพลีฟีนอล เซลลูโลสที่ผลิตได้จากการ ไฮโดรไลเสตตมีความแข็งแรงเชิงกลสูงกวาเมื่อเปรียบเทียบกับเซลลูโลสที่เกิดจากอาหารเลี้ยงเชื้อแบบเหลว เมื่อ ทดสอบด้วยเครื่องทดสอบแรงอเนกประสงค์ (Universal testing machine) นอกจากนี้ความสามารถในการกัก เก็บน้ํายังเพิ่มขึ้นอีกด้วย ผลลัพธ์เหล่านี้เป็นผลดีต่อการมาส์กหน้า เนื่องจากสารอาหารจากมาส์กจะกระจายสู่ผิวในขณะที่ความชุมชื่นยังคงอยู่ ดังนั้นมาส์กบํารุงผิวหน้าเซลลูโลสจากแบคทีเรียที่ทํามาจากกากกาแฟที่ใช้แล้วเป็นแนวทางที่สําคัญในการใช้ชีวมวลอยางมีประสิทธิภาพ-
Appears in Collections:Mat-Senior Projects

Files in This Item:
File SizeFormat 
Mat-Rawinan-N.pdf
  Restricted Access
13.7 MBPDFView/Open Request a copy


Items in SWU repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.