Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/29727
Title: การศึกษาคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุในกรุงเทพมหานคร
Other Titles: A Study of Quantity of Life on Food and Nutrition for the Elderly in Bangkok
Authors: ญาตา อ่อนอิน
ชลวิทย์ เจียรจิตต์
ธันนิกานต์ สูญสิ้นภัย
Keywords: คุณภาพชีวิต
อาหาร
โภชนาการ
ผู้สูงอายุ
quality of life
food
nutrition
elderly
Issue Date: 2565
Abstract(TH): งานวิจัยนี้เป็นงานวิจัยเชิงคุณภาพ มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาข้อมูลส่วนบุคคล ข้อมูลด้านสุขภาพ และพฤติกรรมการดำเนินชีวิตที่สัมพันธ์กับคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุในเขตกรุงเทพมหานคร โดยมีผู้ให้ข้อมูลหลัก คือ ประชากรไทยที่มีอายุ 60 ปีขึ้นไป ทั้งเพศชายและเพศหญิง ที่มีภูมิลำเนาในกรุงเทพมหานคร จำนวน 45 คน เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัย คือ แบบสัมภาษณ์กลุ่มแบบกึ่งโครงสร้าง และแบบสัมภาษณ์เจาะลึกรายบุคคลเกี่ยวกับปัจจัยในการดำเนินชีวิตที่ส่งผลต่อคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุ วิเคราะห์ข้อมูลโดยใช้การวิเคราะห์เนื้อหา ผลการวิจัยพบว่า ข้อมูลส่วนบุคคล ข้อมูลและพฤติกรรมด้านสุขภาพ พฤติกรรมด้านสังคม และพฤติกรรมการบริโภคอาหาร มีความสัมพันธ์และมีความสำคัญต่ออาหารและโภชนาการที่ผู้สงอายุจะได้รับ ซึ่งส่งผลต่อคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุในเขตกรุงเทพมหานคร โดยผลที่ได้จากการวิจัย สามารถนำไปใช้ในการพัฒนาคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุที่เหมาะสม นอกจากนี้ยังนำไปใช้เป็นแนวทางการวิจัยเพื่อหารูปแบบการพัฒนาคุณภาพชีวิตด้านสุขภาพจากอาหารและโภชนาการของผู้สูงอายุในกรุงเทพมหานครได้อย่างมีประสิทธิภาพและตรงเป้าหมาย
Abstract: The objectives of this quantitative research were to study personal information, health information and lifestyle behaviors in relation to health - related quality of life from food and nutrition of the elderly in Bangkok. The key informants are 45 Thai people aged 60 years and over, both male and female located in Bangkok. The research instruments consisted of a semi-structured interviews and in-depth interviews about lifestyle factors affecting health quality of life from food and nutrition of the elderly. The data were analyzed by using content analysis. The study found that personal information, health information and behavior, social behavior and food consumption behavior are relevant and important to the food and nutrition of the elderly, which affect the quality of life on food and nutrition for the elderly in Bangkok. The results of the research can be used to improve the quality of life through proper food and nutrition for the elderly. It also could be used as a research guideline to find a more efficient model for improving health-related quality of the life of the elderly, especially when their food and nutrition are at the central focus.
URI: https://so05.tci-thaijo.org/index.php/spurhs/article/view/259735
https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/29727
Appears in Collections:Soc-Journal Articles

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in SWU repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.