Please use this identifier to cite or link to this item:
https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/2949
ชื่อเรื่อง: | การใช้คลื่นอัลตราโซนิคช่วยในการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลจากรำข้าว |
ชื่อเรื่องอื่นๆ: | Ultrasonic assisted extraction of gamma-oryzanol from rice bran |
Advisor : | ชยาภาส ทับทอง |
ผู้แต่ง: | ณัฐโชค อังอภิวัชร์ชวาล สรรเพชญ์ ดีมา |
Keywords: | รำข้าว คลื่นเหนือเสียง แกรมมา--โอไรซานอล |
วันที่เผยแพร่: | 2552 |
Abstract(TH): | โครงงานนี้เป็นการศึกษาการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลจากรำข้าว (Oryza Saliva Linn) โดยใช้คลื่นอัลตราโซนิคช่วยสกัด และหาสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดโดยศึกษาผลของอุณหภูมิ ระยะเวลาในการสกัด และอัตราส่วนของน้ำหนักรำข้าวต่อปริมาตรเอทานอล การทดลองพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลคือที่อุณหภูมิ 70 องศาเซลเซียส ระยะเวลาในการสกัด 90 นาที อัตราส่วนของน้ำหนักรำข้าวแห้งต่อปริมาตรเอทานอลเป็น 10 กรัมต่อลิตร ปริมาณสารแกมมาโอไรซานอลที่สกัดเท่ากับ 6.3834 มิลลิกรัมต่อรำข้าวแห้ง % relative recovery เท่ากับ 258.16 |
บทคัดย่อ: | This engineering project was aimed to use ultrasonic assisted extraction of gamma - oryzanol from rice bran (Oryza Sativa Linn) and to optimize extraction by studying the effects of temperature , extraction time and ratio of rice bran dry weight to volume of ethanol. The result showed that the optimum condition was temperature at 70 °C with 90 minute of extraction time and ratios of rice bran dry weight to volume of ethanol was 10 g/L 5 the amount gamma - oryzanol from extraction was 6.3834 mg/g - dry weight and the percentage of relative recovery was 258.16. |
URI: | https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/2949 |
Appears in Collections: | CheEng-Bachelor's Projects |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Eng_Nuttachok_A.pdf Restricted Access | 9.31 MB | View/Open Request a copy |
Items in SWU repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.