Please use this identifier to cite or link to this item: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/2949
Title: การใช้คลื่นอัลตราโซนิคช่วยในการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลจากรำข้าว
Other Titles: Ultrasonic assisted extraction of gamma-oryzanol from rice bran
Advisor : ชยาภาส ทับทอง
Authors: ณัฐโชค อังอภิวัชร์ชวาล
สรรเพชญ์ ดีมา
Keywords: รำข้าว
คลื่นเหนือเสียง
แกรมมา--โอไรซานอล
Issue Date: 2552
Abstract(TH): โครงงานนี้เป็นการศึกษาการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลจากรำข้าว (Oryza Saliva Linn) โดยใช้คลื่นอัลตราโซนิคช่วยสกัด และหาสภาวะที่เหมาะสมในการสกัดโดยศึกษาผลของอุณหภูมิ ระยะเวลาในการสกัด และอัตราส่วนของน้ำหนักรำข้าวต่อปริมาตรเอทานอล การทดลองพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในการสกัดสารแกมมาโอไรซานอลคือที่อุณหภูมิ 70 องศาเซลเซียส ระยะเวลาในการสกัด 90 นาที อัตราส่วนของน้ำหนักรำข้าวแห้งต่อปริมาตรเอทานอลเป็น 10 กรัมต่อลิตร ปริมาณสารแกมมาโอไรซานอลที่สกัดเท่ากับ 6.3834 มิลลิกรัมต่อรำข้าวแห้ง % relative recovery เท่ากับ 258.16
Abstract: This engineering project was aimed to use ultrasonic assisted extraction of gamma - oryzanol from rice bran (Oryza Sativa Linn) and to optimize extraction by studying the effects of temperature , extraction time and ratio of rice bran dry weight to volume of ethanol. The result showed that the optimum condition was temperature at 70 °C with 90 minute of extraction time and ratios of rice bran dry weight to volume of ethanol was 10 g/L 5 the amount gamma - oryzanol from extraction was 6.3834 mg/g - dry weight and the percentage of relative recovery was 258.16.
URI: https://ir.swu.ac.th/jspui/handle/123456789/2949
Appears in Collections:CheEng-Bachelor's Projects

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Eng_Nuttachok_A.pdf
  Restricted Access
9.31 MBPDFView/Open Request a copy


Items in SWU repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.